Tartalomjegyzék
A meggyes mákos bögrés muffin nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető finomság, mivel még mérlegeléssel sem kell foglalkozni. Számos módon variálható, gazdagítható. Így egy egyszerű recept segítségével többféle finom süteményt készíthetünk. A mák ráadásul nagyon egészséges, akárcsak a dió vagy a mandula, mégis rendkívül keveset fogyasztunk belőle. Jól záródó dobozban napokig friss és puha marad, már ha marad belőle. Bármely alkalomra kiváló, de alkalom nélkül egy délutáni tea, kávé mellé is remek választás. A meggy savanykás íze és a citrom reszelt héja teszi ellenállhatatlanul zamatossá.
Egyszerű meggyes mákos bögrés muffin recept
Hozzávalók:
- 2 bögre (2,5 dl) mák
- 1 bögre liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 bögre porcukor
- 1 tojás
- 1 bögre tej
- 2 evőkanál olaj
- csipet só
- frissen reszelt citrom (kezeletlen héjú) héja – ízlés szerint (elhagyható)
- 1,5 bögre meggy vagy meggybefőtt kimagozva
A bögrés meggyes mákos muffin elkészítése:
- A kimért meggyet magozzuk ki és csöpögtessük le egy szűrőn.
- Majd keverjük el egy tálban a sütőport a liszttel és adjunk hozzá egy csipet sót, akár ízlés szerinti fahéjat majd a darált mákot is.
- A cukrot keverjük össze a tojással és a kimért tejjel és adjuk hozzá a reszelt citromhéjat is.
- Majd az egészet keverjük bele a lisztes mákba.
- Alaposan dolgozzuk össze a masszát majd adjuk hozzá a leszűrt, kimagozott meggyet is.
- A muffin formákat béleljük ki papírral vagy vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel és kanállal adagoljuk bele a tésztát, nagyjából a forma háromnegyedéig, mert sütés közben még nő.
- Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és nagyjából 20 perc alatt süssük készre. Érdemes azért tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e, mert ez sütő függő is.
- Hagyjuk a formában kihűlni, akkor könnyebben kiszedhető és a papír is jobban leválik a tésztáról.
Akár még porcukorral megszórva kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
Mákos muffin recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1k
Vissza a kategória cikkeihez