Tartalomjegyzék
A gesztenyés bögrés süti nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető illatos sütemény. A gesztenye rendkívül népszerű, főleg a karácsonyi időszakban. Készíthetjük sütve vagy sütés nélkül is, fagylaltnak vagy gesztenyepürének egyaránt. Rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, így érdemes a gesztenye szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle és feldolgozni. Ez egy egyszerű bögrés gesztenyés sütemény, mely rendkívül gyorsan elkészíthető, egész évben bármikor.
Egyszerű bögrés gesztenyés süti recept
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt (akár keverve is 1,5 bögre fehér, 0,5 bögre tönköly)
- 1 bögre cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg gesztenyemassza vagy házilag készített gesztenyepüré
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- fél bögre olaj
- 1 bögre natúr joghurt
- csipet só
- 1 marék dióbél – elhagyható
- 1 tk rumaroma vagy 1 ek rum
A gesztenyés bögrés süti elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a fagyasztott gesztenyemasszát engedjük fel és törjük össze kicsit villával. (Vagy nagy lyukú reszelőn le lehet reszelni még fagyottan.)
- A dióbelet éles késsel óvatosan vagdossuk durvára.
- Majd az átszitált lisztet keverjük el sütőporral és a csipet sóval.
- A tojásokat a kétféle cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olajat és a joghurtot is.
- Az egészet alaposan keverjük össze és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a sütőporos lisztet is.
- Végül keverjük hozzá az összetört vagy lereszelt gesztenyemasszát, a durvára vágott diót is, és az egészet dolgozzuk össze homogén masszává.
- A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
- Ezután egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20X30cm) simítjuk az elkészült tésztát.
- Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük először 180 fokon 10 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőfokot további 25-30 percig sütjük.
- Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.
Porcukorral megszórva kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez