Gesztenyés bögrés süti

A gesztenyés bögrés süti nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető illatos sütemény. A gesztenye rendkívül népszerű, főleg a karácsonyi időszakban. Készíthetjük sütve vagy sütés nélkül is, fagylaltnak vagy gesztenyepürének egyaránt. Rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, így érdemes a gesztenye szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle és feldolgozni. Ez egy egyszerű bögrés gesztenyés sütemény, mely rendkívül gyorsan elkészíthető, egész évben bármikor.

Egyszerű bögrés gesztenyés süti recept

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt (akár keverve is 1,5 bögre fehér, 0,5 bögre tönköly)
  • 1 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg gesztenyemassza vagy házilag készített gesztenyepüré
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • fél bögre olaj
  • 1 bögre natúr joghurt
  • csipet só
  • 1 marék dióbél – elhagyható
  • 1 tk rumaroma vagy 1 ek rum

A gesztenyés bögrés süti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a fagyasztott gesztenyemasszát engedjük fel és törjük össze kicsit villával. (Vagy nagy lyukú reszelőn le lehet reszelni még fagyottan.)
  2. A dióbelet éles késsel óvatosan vagdossuk durvára.
  3. Majd az átszitált lisztet keverjük el sütőporral és a csipet sóval.
  4. A tojásokat a kétféle cukorral kavarjuk habosra, majd adjuk hozzá az olajat és a joghurtot is.
  5. Az egészet alaposan keverjük össze és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a sütőporos lisztet is.
  6. Végül keverjük hozzá az összetört vagy lereszelt gesztenyemasszát, a durvára vágott diót is, és az egészet dolgozzuk össze homogén masszává.  
  7. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  8. Ezután egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20X30cm) simítjuk az elkészült tésztát.
  9. Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük először 180 fokon 10 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőfokot további 25-30 percig sütjük.
  10. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  11. Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

Porcukorral megszórva kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez