Cseresznyés pite

A cseresznyés pite nagyon népszerű zamatos, sütemény nemcsak cseresznye szezonban, de akkor kihagyhatatlan! Számos cseresznyés pite recept létezik és kinek-kinek magának kell kitapasztalnia, melyik számára a könnyen elkészíthető és a család számára is nagyon ízletes. A pite töltelék számos módon variálható, bármely más egyéb idény gyümölccsel alma, őszibarack, szilva, eper, málnahelyettesíthető, de akár vegyesen is készíthető.

Cseresznyés pite recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg rama margarin)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár kanál tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg kimagozott friss cseresznye vagy befőtt
  • további cukor a cseresznye édesítésére ízlés szerint

Egyszerű cseresznyés pite elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cseresznyéket megmossuk, a szárakat és a hibás szemeket kiválogatjuk, kimagozzuk. Majd lecsöpögtetjük és tetszés szerinti mennyiségű cukorral megszórjuk.
  2. Azután egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  3. Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  6. Zsemlemorzsával vagy darált dióval megszórjuk a tésztát, hogy a gyümölcs ne áztassa át.
  7. A cseresznyéket kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk esetleg ízlés szerint fahéjjal, összekeverjük.
  8. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a cseresznyés tölteléket.
  9. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben. Felvert tojással lekenjük a tetejét.
  10. Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
  11. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.

Zamatos, szaftos édes süti a végeredmény! Jó étvágyat hozzá!

Cseresznyés pite videó recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez