Bögrés szedres süti 

A bögrés szedres süti nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű választás. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A szeder rendkívül egészséges, sok vitamint, ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, érdemes rendszeresen fogyasztani. Annál is inkább mivel jótékony hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Érdemes ezért nemcsak a szezonban fogyasztani, de akár télire is elrakni. Ugyanis lekvárnak is készíthetjük, de remekül le is fagyasztható.

Bögrés szedres süti recept

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ – 2 bögre friss vagy fagyasztott szeder
  • 3 tojás
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • ½ bögre olaj
  • 1 dl tej
  • ½ cs sütőpor
  • fahéj ízlés szerint
  • zsemlemorzsa

Bögrés szedres sütemény elkészítése lépésről-lépésre:

  1. A friss gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, a szárakat, rossz szemeket el kell távolítani, majd egy szűrőben le kell csepegtetni.
  2. Egy tepsit ki kell vajazni, és zsemlemorzsával megszórni.
  3. A gyümölcs szemeket a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsire kell rétegezni.
  4. Egy nagyobb tálba kell önteni az előzőleg átszitált lisztet.
  5. Bele kell keverni a sütőport, csipet sót és a fahéjat.
  6. Ezután hozzá kell adni a tojásokat, a cukrot, az olajat és a tejet.
  7. A hozzávalókat alaposan összekeverjük és a szederre öntjük.
  8. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.

Hagyjuk a formában kihűlni, majd csak azután szeleteljük fel. Porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Ebben az egyszerű receptben a szeder bármely idény gyümölccselmeggy, cseresznye, eperhelyettesíthető, vagy akár vegyesen is készíthető. Nagyon finom körtével, de akár almával elkészítve is. Az alma egyébként is nagyon népszerű sütemény alapanyag, a szeder szintén számos süteményben felhasználható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder

Vissza a kategória cikkeihez