Tartalomjegyzék
A bögrés szedres süti nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű választás. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A szeder rendkívül egészséges, sok vitamint, ásványi anyagot tartalmazó gyümölcs, érdemes rendszeresen fogyasztani. Annál is inkább mivel jótékony hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek. Érdemes ezért nemcsak a szezonban fogyasztani, de akár télire is elrakni. Ugyanis lekvárnak is készíthetjük, de remekül le is fagyasztható.
Bögrés szedres süti recept
Hozzávalók:
- 1 és ¾ – 2 bögre friss vagy fagyasztott szeder
- 3 tojás
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- ½ bögre olaj
- 1 dl tej
- ½ cs sütőpor
- fahéj ízlés szerint
- zsemlemorzsa
Bögrés szedres sütemény elkészítése lépésről-lépésre:
- A friss gyümölcsöt alaposan meg kell mosni, a szárakat, rossz szemeket el kell távolítani, majd egy szűrőben le kell csepegtetni.
- Egy tepsit ki kell vajazni, és zsemlemorzsával megszórni.
- A gyümölcs szemeket a kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsire kell rétegezni.
- Egy nagyobb tálba kell önteni az előzőleg átszitált lisztet.
- Bele kell keverni a sütőport, csipet sót és a fahéjat.
- Ezután hozzá kell adni a tojásokat, a cukrot, az olajat és a tejet.
- A hozzávalókat alaposan összekeverjük és a szederre öntjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.
Hagyjuk a formában kihűlni, majd csak azután szeleteljük fel. Porcukorral megszórva kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Ebben az egyszerű receptben a szeder bármely idény gyümölccsel – meggy, cseresznye, eper – helyettesíthető, vagy akár vegyesen is készíthető. Nagyon finom körtével, de akár almával elkészítve is. Az alma egyébként is nagyon népszerű sütemény alapanyag, a szeder szintén számos süteményben felhasználható.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeder
Vissza a kategória cikkeihez