Tartalomjegyzék
A bögrés sütőtökös muffin nem olyan ismert és népszerű, mint például a banános muffin, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ugyanolyan egyszerűen és könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, mint általában a muffinok. Kezdő sütemény készítésre is kiválóan alkalmas, hiszen nem szükséges hozzá semmilyen konyhai előképzettség. Csak összekeverjük a hozzávalókat, belekanalazzuk a muffin formákba, megsütjük és már kínálhatjuk is. Ráadásul légmentesen záródó dobozban még napokig friss és puha marad.
Bögrés sütőtökös muffin recept
Hozzávalók:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre előre megsütött vagy maradék sütőtök
- 10 dkg vaj (1 csomag)
- 3 db tojás
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipet só
A sütőtökös muffinok elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a sütőtököt kis darabokra vágjuk és kimagozzuk.
- Majd forró sütőben megsütjük, ha hűlt pürésítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a sütőport a csipet sót, a fahéjat. cukrot is. (Ez utóbbi lehet barna cukor is).
- Majd egy másik tálba habosra keverjük a kétféle cukrot a lágy vajjal, majd, ha már alaposan összedolgoztuk, akkor hozzáadjuk a tojásokat is.
- Az egészet alaposan összekeverjük.
- A lisztes keveréket – folyamatos adagolás mellett – a tojásos keverékhez adjuk és alaposan elkeverjük.
- A muffin sütőt ki kell kenni vajjal és megszórni liszttel, vagy muffin kapszlikkal kell kibélelni.
- Ezután a formákba kell kanalazni a tésztát úgy, hogy csak a forma ¾-ig töltsük, ugyanis sütés közben a tészta meg fog nőni.
- Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 20-25 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.
A tetejét díszíthetjük cukormázzal, vagy kínálhatjuk egyszerűen porcukrozva is. Uzsonnára, tízóraira is remek választás. Jól záródó fém dobozban napokig puha marad. Jó étvágyat hozzá!
Vissza a kategória cikkeihez