Bögrés répás süti

A bögrés répás süti – akárcsak a többi répás sütemény – napjainkban reneszánszát éli, számos gyerekzsúron, de kávéházakban, cukrászdákban is megtalálható. Bár sokan ódzkodnak tőle a sárgarépa íze miatt. Pedig érdemes kipróbálni, mert igazán különleges illatos, fűszeres sütemények készülnek belőle. Ráadásul – ha a répa reszelési idejét nem számoljuk – rendkívül gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Ez az egyszerű recept pedig bögrével mérhető, így még a mérési időt is megspóroljuk általa. Uzsonnára csomagolható gyerekeknek, de bármely alkalomra, akár egy csésze kávé vagy tea mellé is kiváló választás.

Bögrés répás süti dióval – recept

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt (lehet fele finom, fele teljes kiőrlésű)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 bögre cukor
  • 4 egész tojás
  • 1 bögre darált dió
  • 1,5 bögre reszelt sárgarépa (kb. 4 közepes db)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • ¾ bögre olaj
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet só

A diós répás süti elkészítési lépései:

  1. A répákat meg kell mosni, megpucolni (ha friss, zsenge elég egy kefével alaposan megtisztítani) majd lereszelni.
  2. A diót, ha szükséges daráljuk le.
  3. Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  4. Ezután a lisztet keverjük el a sütőporral, fahéjjal és a csipet sóval és a darált dióval.
  5. Majd a tojásokkal keverjük habosra a cukrot és adjuk hozzá az olajat, valamint a vanília kivonatot és a frissen facsart narancs levét is.
  6. Ezután keverjük hozzá a lisztes keveréket végül a reszelt sárgarépát is.
  7. Az egészet alaposan keverjük ki csomómentesre.
  8. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe kell önteni a masszát és elegyengetni benne.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben kell készre sütni. Akkor jó, ha szép aranybarna kezd lenni a széle. De érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült. Kb. 30-40 perc sütője válogatja.

TIPP: Lehet a tetejére különböző mázakat (citromosat, narancsosat, mascarponésat) tenni, de magában is nagyon finom. Fel is vághatjuk keresztben és megkenhetjük a lapokat különböző ízű – sárgabarack-, narancs– vagy szilvalekvárral .

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, akkor könnyebben szeletelhető. Porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgar%C3%A9pa

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom