Tartalomjegyzék
A bögrés hólabda – vagy más néven kozáksapka – népszerű karácsonyi sütemény. Nemcsak karácsonykor egész évben készíthető. De meglehetősen időigényes, mivel olyan, mintha sok-sok mini tortán alkotnánk. Éppen ezért sajnos nem kerül sűrűn elő ez a recept. Pedig nagyon finom, legalább évente egyszer megéri a fáradozást. Ellenállhatatlan kókuszos csoda, melyet a csokoládémáz tesz igazán különlegessé. Aki pedig nem szeretne sok kicsi tortával pepecselni, egy nagynak is sütheti.
Egyszerű bögrés hólabda recept
Hozzávalók a piskótához:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 5 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- csipet só
A krémhez:
- 1 bögre tej (lehet kókusztej, attól intenzívebb ízű lesz)
- 0,5 bögre cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kocka (25 dkg) szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 0,5 bögre liszt
Az összeállításhoz és a tetejére:
- 1 kis csomag kókuszreszelék
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 teáskanál étolaj
- 0,5 dl tejszín
A bögrés hólabda elkészítése lépésről – lépésre:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
- A lisztet egy tálba szitáljuk elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a cukrozatlan kakaóval.
- Majd a tojásokat a cukorral habosra keverjük kézi mixerrel a legnagyobb fokozaton.
- A lisztes keveréket kisebb adagokban keverjük a cukros tojáshoz és óvatosan, keverjünk homogén állagú tésztát belőle.
- Majd egy 20X30 cm-es sütőt béleljünk ki sütőpapírral (vagy vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel) és simítsuk bele a piskótatésztát.
- Tegyük az előmelegített sütőbe és nagyjából 15-20 perc alatt süssük készre. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.
- Ha elkészült hagyjuk a tepsiben pihenni néhány percet, majd sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Közben készítsük el a krémet: ehhez cukrot keverjük össze a liszttel egy lábosban.
- Kisebb adagokban keverjük hozzé a tejet is és keverjük csomómentesre, majd lassú tűznél főzzük sűrűre.
- Tegyük hűvösre, hogy legalább szobahőmérsékletűre visszahűljön.
- Ezután a szintén szobahőmérsékletű felkockázott vajjal mixeljük össze úgy, hogy egy habos, levegős krémet kapjunk. (Lehet bele keverni esteleg kókusztejport).
- Majd a teljesen kihűlt piskótából 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk ki, amit azután keresztbe ketté vágunk.
- A kihűlt krémmel fél cm vastagon megkenjük a korongokat és óvatosan rátesszük a tetejét.
- Majd a hólabdák oldalát is kenjük meg a krémmel, amit forgassunk meg a kókuszreszelékben.
- Utána a tejszínt forrósítsuk fel és adjuk hozzá az apróra tördelt étcsoki darabokat és az étolajat is.
- Keverjük simára a csokimázt, majd vonjuk be vele a hólabdák tetejét.
Jó étvágyat hozzá!
Klasszikus hólabda:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
Vissza a kategória cikkeihez