Bögrés hólabda  

A bögrés hólabda – vagy más néven kozáksapka – népszerű karácsonyi sütemény. Nemcsak karácsonykor egész évben készíthető. De meglehetősen időigényes, mivel olyan, mintha sok-sok mini tortán alkotnánk. Éppen ezért sajnos nem kerül sűrűn elő ez a recept. Pedig nagyon finom, legalább évente egyszer megéri a fáradozást. Ellenállhatatlan kókuszos csoda, melyet a csokoládémáz tesz igazán különlegessé. Aki pedig nem szeretne sok kicsi tortával pepecselni, egy nagynak is sütheti.

Egyszerű bögrés hólabda recept

Hozzávalók a piskótához:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • csipet só

A krémhez:

  • 1 bögre tej (lehet kókusztej, attól intenzívebb ízű lesz)
  • 0,5 bögre cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kocka (25 dkg) szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
  • 0,5 bögre liszt

Az összeállításhoz és a tetejére:

  • 1 kis csomag kókuszreszelék
  • 1 tábla étcsokoládé
  • 2 teáskanál étolaj
  • 0,5 dl tejszín

A bögrés hólabda elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a cukrozatlan kakaóval.
  3. Majd a tojásokat a cukorral habosra keverjük kézi mixerrel a legnagyobb fokozaton.
  4. A lisztes keveréket kisebb adagokban keverjük a cukros tojáshoz és óvatosan, keverjünk homogén állagú tésztát belőle.
  5. Majd egy 20X30 cm-es sütőt béleljünk ki sütőpapírral (vagy vajazzuk ki és szórjuk meg liszttel) és simítsuk bele a piskótatésztát.
  6. Tegyük az előmelegített sütőbe és nagyjából 15-20 perc alatt süssük készre. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.
  7. Ha elkészült hagyjuk a tepsiben pihenni néhány percet, majd sütőrácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Közben készítsük el a krémet: ehhez cukrot keverjük össze a liszttel egy lábosban.
  9. Kisebb adagokban keverjük hozzé a tejet is és keverjük csomómentesre, majd lassú tűznél főzzük sűrűre.
  10. Tegyük hűvösre, hogy legalább szobahőmérsékletűre visszahűljön.
  11. Ezután a szintén szobahőmérsékletű felkockázott vajjal mixeljük össze úgy, hogy egy habos, levegős krémet kapjunk. (Lehet bele keverni esteleg kókusztejport).
  12. Majd a teljesen kihűlt piskótából 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval korongokat szaggatunk ki, amit azután keresztbe ketté vágunk.
  13. A kihűlt krémmel fél cm vastagon megkenjük a korongokat és óvatosan rátesszük a tetejét.
  14. Majd a hólabdák oldalát is kenjük meg a krémmel, amit forgassunk meg a kókuszreszelékben.
  15. Utána a tejszínt forrósítsuk fel és adjuk hozzá az apróra tördelt étcsoki darabokat és az étolajat is.
  16. Keverjük simára a csokimázt, majd vonjuk be vele a hólabdák tetejét.

Jó étvágyat hozzá!

Klasszikus hólabda:

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez